2.5

Από την γαλάζια πλευρά ο όφις, σύμβολο της δημιουργίας και αναπόσπαστο κομμάτι της, αφού ο μέγας όφις Οφίων γονιμοποίησε την Ευρυνόμη, την Θεά των Πάντων που αναδύθηκε γυμνή από το Χάος κατά την κοσμογονία. Από την άλλη πλευρά ένας σκύλος με τρία κεφάλια, ο Κέρβερος, ο φρουρός του Άδη που στέκεται έτοιμος να κατασπαράξει τους ζωντανούς παρείσακτους ή τα πνεύματα που θα δοκίμαζαν να δραπετεύσουν. Toυ είχανε δείξει σχέδια από κατάνα στη «σχολή», αλλά ήταν η πρώτη φορά που θαύμαζε ένα εξωκοσμικό σπαθί από τόσο κοντά. Η θεωρία έλεγε πως ο μόνος τρόπος να σκοτώσεις ένα «δαίμονα», είναι να τον χτυπήσεις με την πλευρά του Κέρβερου. Μπορούσες όμως να τον αναστήσεις μέσα σε τρεις μέρες ξαναχτυπώντας τον απ' την πλευρά του Φιδιού. Αν τρυπούσες όμως με ένα τέτοιο σπαθί ένα ανθρώπινο πλάσμα, μετατρεπόταν σε δαίμονα! Αυτά έλεγε τουλάχιστον η θεωρία. Και δεν ήξερε κάποιον να τα έχει εφαρμόσει στην πράξη.

Όλη αυτή η ανάμιξη πανάρχαιων θρύλων, ελληνικής μυθολογίας και σεναρίων τύπου «Χαϊλάντερ» και «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», τον έφερνε σε αμηχανία. Ένας μόνιμος καυγάς του με την Kate οφειλόταν στην εμμονή της να δίνει σε τέτοιου είδους βιβλία μεγαλύτερη σημασία από αυτήν που τους αναλογούσαν. Η αλήθεια ήταν πως προσωπικά, ποτέ του δεν είχε εντρυφήσει σε κάτι τόσο βαθιά. Προτιμούσε τις εφήμερες απολαύσεις της ζωής συντροφιά με δύο παγάκια που κολυμπούν ανέμελα σε μια γυάλινη στρογγυλή πισίνα με Haig.

Τοποθέτησε αργά το κατάνα στην υφασμάτινη αγκαλιά του και το κλείδωσε στη θήκη του. Ψαχούλεψε το πορτοφόλι του και άγγιξε μια ταμπλέτα με Maalox. Έβαλε ένα χάπι στο στόμα του και βγήκε στο στενάχωρο μπαλκόνι του δωματίου του. «Πίτσα με αντζούγιες και μαλακίες!», σκέφτηκε καθώς ατένιζε τον ξάστερο ρωμαϊκό νυχτερινό ουρανό.